Senát odporučil premiérovi prehodnotiť odmietavý postoj k fiškálnej zmluve EÚ

08.02.2012 Celý región

Praha 8. februára (TASR) - Český Senát odporučil dnes predsedovi vlády ČR Petrovi Nečasovi prehodnotiť odmietavý postoj k fiškálnej zmluve Európskej únie a pristúpiť k dokumentu spoločne s ostatnými členskými štátmi EÚ.

Na pôde Senátu to napriek odporu premiérovej Občianskej demokratickej strany (ODS) presadili opoziční sociálni demokrati.

Nečas dnes na pôde Senátu konštatoval, že na bruselskom summite nemal mandát na prijatie dokumentu a ČR nemala možnosť pred rozhodnutím si zmluvu poriadne preštudovať.

Podľa jeho slov ide o prvý krok k rozpočtovej a hospodárskej únii. Dokument nepochybne obsahuje jasné známky prenosu kompetencií na EÚ a Európsky súdny dvor, konštatoval český premiér a dodal, že riešenie tohto politického problému by sa malo zaobísť bez hystérie a emócií. Súčasne poprel, že by sa ČR bola v dôsledku nepripojenia sa k zmluve dostala mimo centra diania a nachádzala sa na jeho periférii.

Senátori opozičnej ČSSD, ktorých podporili ľudovec Petr Pithart a nezaradená senátorka Marta Bayerová, odhlasovali, že horná komora Parlamentu ČR je znepokojená stavom českej zahraničnej politiky. Konštatovali, že premiér nechodí pripravený na rokovania EÚ a vyzvali ho na predloženie textu mandátu, ktorý dostal od vlády na prerokovanie predmetnej zmluvy. Súčasne má senátorov oboznámiť s podrobnosťami hlasovania jednotlivých ministrov o tomto mandáte.

Česká republika bola popri Veľkej Británii jedinou krajinou, ktorá na summite EÚ koncom januára nesignalizovala pripojenie sa k fiškálnej zmluve.

Zdroj: www.radio.cz, DPA
 

Vyberte región